Vrei să recreezi atmosfera și decorul de masă al celor mai elegante restaurante și cine chiar la tine acasă, pentru a-ți impresiona oaspeții, însă nu știi de unde să începi? Te întrebi care sunt seturile de pahare de care ai nevoie și cum să aranjezi tacâmurile? Vrei să creezi o atmosferă primitoare, definită de rafinament și vrei să afli trucurile Cador home?
Îți prezentăm regulile de bază pentru aranjarea mesei conform etichetei bunelor maniere, sfaturi de decor și opțiuni de produse care să devină piese cheie în colecția personală de veselă și cristal.
Fața de masă și accesoriile de decor
Dacă urmează să celebrezi un eveniment special, atunci începe decorarea cu fața de masă din bumbac Basic, disponibilă în diverse tonuri neutre, pentru a-ți lăsa creativitatea să creeze aranjamente elegante. La masa formală se recomandă respectarea unei simetrii între elemente și stabilirea unui punct central de interes. Perfecte în această situație sunt suporturile joase pentru lumânări, care oferă o atmosferă mai intimă și care atrag privirea către masă, fără a încărca spațiul sau bloca privirea între invitați. Secretul este de a nu lăsa accesoriile de decor să copleșească aranjamentul – scopul principal este de a prezenta într-un mod rafinat, dar funcțional, tacâmurile, vesela și paharele pe care oaspeții le vor folosi. Poți personaliza fără nicio problemă aceste elemente, însă farmecul unei mese festive constă în aspectul total unitar și farmecul specific din jurul decorului.
Cine a spus că mesele formale nu pot avea uneori și un aer relaxat, chiar jucăuș? Cu fața de masă potrivită și un buchet de flori colorate, look-ul poate fi schimbat! Dacă vrei să abordezi această direcție, atunci îți recomandăm fața de masă Garden, cu un superb imprimeu floral, o vază din porțelan alb, cu textură în relief, dar și lumânările parfumate din colecția Dei Greci. O adevărată încântare, cu note de fructe de pădure, lemn de agar și patchouli, aceste lumânări vor aduce un plus de strălucire, grație finisajului din argint. Nu uita însă că micile detalii fac diferența, așa că adaugă la comanda ta și inelele de prosop Espiel, cu mici perle decorative. Șervețele sau prosoapele din bumbac pentru cină pot fi așezate în stânga furculițelor, sub aceste tacâmuri sau chiar deasupra farfuriei, pentru un aspect mai modern.
Vesela
Farfuriile alese și ambianța generală sunt ceea ce aduc nota de eleganță meselor festive, formale sau informale. Iată de ce un serviciu complet de porțelan este indispensabil în casa oricui. Aranjamentul începe cu o farfurie de serviciu peste care să adaugi o farfurie întinsă pentru felul principal, în cazul meselor informale, sau pe care să o înlocuiești cu o nouă farfurie în momentul servirii felului principal. Un astfel de model special și discret este platoul din sticlă Ramos Smoke, o frumoasă creație inspirată din natură. În funcție de gradul de formalitate ales, peste aceasta se adaugă o farfurie întinsă, farfuria pentru aperitiv și/ sau bolul sau farfuria adâncă pentru supă. Farfuria pentru pâine sau unt se regăsește mereu în partea stângă, sus, pentru ca mâna dreaptă a oaspeților să aibă acces ușor la pahare. În cazul în care veți servi la final o cafea, ceașca și farfurioara au un loc special tot în partea dreaptă a farfuriei, deasupra tacâmurilor, dar așezate mai în față decât paharele sau la capătul șirului de pahare, în apropierea tacâmurilor.
Alegerea veselei este momentul perfect să îți pui în evidență stilul personal și preferințele decorative. De la seturi cu design rafinat, cu accente de culoare și imprimeu floral supradimensionat, până la modele cu detalii romantice, finisaje moderne sau cești și farfurii cu detalii din aur și platină, Cador home este destinația perfectă de unde să creezi o colecție personală de porțelan completă, care să te reprezinte. Important este să ai pe masă piese din același set sau cu design asemănător, pentru a menține armonia spațiului și crea un decor elegant, unitar, dar stilat. Ține însă cont că farfuriile din porțelan nu se vor demoda niciodată, ci devin obiecte cheie pentru amenajarea meselor festive.
Tacâmurile
Aranjarea tacâmurilor pentru o cină formală poate părea complicată, însă regulile acestea au fost concepute pentru a evita incertitudinile la masă și ușura așezarea diverselor obiecte. Iată regula de bază – furculițele se vor regăsi mereu în partea stângă, cuțitele și lingurile în partea dreaptă (cu excepția furculiței pentru stridii, care trebuie amplasată tot în partea dreapta, înaintea lingurii, atunci când este cazul). Aceste tacâmuri se vor utiliza pornind din exterior către farfurie, în ordinea servirii felurilor de mâncare. Astfel, în partea stângă a farfuriei putem să avem, de exemplu, furculița mai mică pentru aperitive sau salată, furculița pentru pește și furculița dedicată felului principal. Lingura pentru supă sau ciorbă va fi mereu amplasată în partea dreaptă prima, este urmată de cuțitul pentru salată/ aperitive, cuțitul pentru pește și, cel mai aproape de farfurie, cuțitul pentru felul principal. Cuțitele trebuie să aibă lama orientată către stânga, spre farfurie. Un aspect de care trebui să ții cont este să păstrezi o distanță de minimum 2 centimetri de la marginea farfuriei până la cel mai apropiat tacâm, în ambele părți. Dacă ai pregătit și o prăjitură delicioasă, trebuie să știi că tacâmurile pentru desert pot fi poziționate deasupra farfuriei – furculița va fi orientată spre dreapta și lingurița spre stânga. Desigur, poți adăuga sau elimina din decor acele tacâmuri pe care nu le veți folosi, pentru o masă mai relaxată și informală. Important este să ții mereu cont de felurile de mâncare servite, de numărul oaspeților și de cât de formal îți dorești să fie aranjamentul. Încearcă totuși să aliniezi la distanțe egale între ele tacâmurile tale din inox și ca acestea să fie pe aceeași linie cu margine farfuriei.
Toate aceste reguli fiind stabilite, intră în discuție ce tacâmuri vei alege. Să fie oare un set de 24 de piese cu design clasic precum cel Palazzo, cu linii rafinate, în stilul Landhaus, sau preferi 30 de tacâmuri moderne din inox, perfecte atât pentru cinele speciale, dar și pentru mesele în familie, așa cum sunt cele Monaco? Seturile de 65 de tacâmuri sunt însă o investiție inspirată, o alegere de care să te bucuri mulți ani, în special dacă furculițele, lingurile, accesoriile de servire și restul pieselor sunt fabricate din inox de calitate și au un design definit prin eleganță. Noi îți recomandăm cu căldură modelul Hydra, un set de tacâmuri frumoase din inox, ușor de asortat cu diverse produse din porțelan și perfect pentru a crea aranjamente memorabile de fiecare dată.
Paharele
Am selectat fața de masă potrivită tipului de decor pe care dorim să îl creăm, am pus farfuriile, am aranjat tacâmurile în funcție de felurile de mâncare pe care urmează să le servim și acum trebuie să așezăm paharele. Acestea nu au o ordine strictă, singura regulă de care trebuie să ții cont este că paharele se regăsesc mereu în partea dreaptă, deasupra tacâmurilor. Poți așeza însă pe masă maximum cinci pahare, pentru a nu încărca decorul – paharele pot fi înlăturate sau schimbate pe parcursul cinei, în funcție de băuturile servite. Este esențial ca în această etapă de aranjare să ții cont de spațiul de pe masă și de nivelul de formalitate pe care dorești să îl creezi, pentru a așeza paharele corespunzător. Există diverse modalități de grupare a paharelor, în triunghi, liniar, paralel cu masa sau în diagonală, câte patru, într-o oarecare formă de diamant. Aranjamentul cel mai des întâlnit este compus din cele trei pahare esențiale, cel de apă, vin roșu și vin alb, în linie sau grupate în triunghi, oaspetele având accesul cel mai facil la paharul de apă. Pentru un decor cu adevărat formal, începe cu paharul pentru apă, pe care să îl poziționezi deasupra spațiului dintre cuțit și farfurie, urmând apoi fie pe aceeași linie, fie puțin către marginea mesei, în diagonală sau semicerc, paharul de șampanie, paharele pentru vin roșu și alb și, la final, paharul pentru lichior.
Sfatul nostru este să menții aceeași unitate și pentru aceste seturi și să optezi pentru o colecție cuprinzătoare, cu finisaje perfecte și detalii speciale. Paharele din cristal ecologic Schott Zwiesel sunt o alegere inspirată, reprezentând un simbol al eleganței moderne. Preferatele noastre sunt colecțiile No. 461, pahare cu formă clasică și modelele Modo, seturi cu design contemporan, ambele fabricate în Germania prin tehnica brevetată Titanium Tritan®. Se obține astfel un cristal cu aceeași durabilitate ca a celui de Bohemia, însă fără plumb și cu o rezistență deosebită la ciobituri și impact. Dacă dorești pahare speciale cu detalii prețioase, atunci seturile pentru apă, vin, șampanie sau lichior din cristal Swarovski Atoms te vor cuceri.
Pentru o masă mai informală este de ajuns însă să așezi un pahar pentru apă și unul pentru vin, fie roșu sau alb. Recomandarea specialiștilor Cador home? Adu un plus de unicitate decorului și optează pentru modele cu finisaj mat, negre complet sau albe cu interior auriu. Astfel de produse transformă look-ul mesei și oferă un aer glam
Ca un scurt rezumat, nu uita că aranjamentul tacâmurilor se face în ordinea în care vor fi servite felurile de mâncare, că paharul de vin trebuie să aibă mereu alături și paharul de apă, că detaliile contează și aduc o notă de rafinament decorului, dar și că cel mai important este să creezi o atmosferă plăcută și destinsă pentru oaspeții tăi. De la muzica de pe fundal și până la lumânările parfumate cu care încălzești camera, toate acestea, împreună cu un aranjament rafinat, transformă luarea unei mese într-o experiență festivă, indiferent de ocazie.
Dacă ne vei face plăcerea de a ne vizita unul dintre magazinele noastre fizice, asistenții de vânzări Cador home îți vor fi alături cu noi idei de decorare a mesei, dar și cu sfaturi de aranjare a tacâmurilor și paharelor conform etichetei.
Cador home – alegeri inspirate pentru aranjarea mesei
Add comment